Domů O produktu Řešení Zdroje Zákaznická podpora Company Blog
Klientský portál EN Vyzkoušet zdarma

Vyděračské emaily znovu v akci

Vyděračské útoky na emailové schránky jsou stále v kurzu. Během září a října přišla nová vlna. Víte, jak se s ní vypořádat?

October 22, 2018


Není to tak dávno, co servery tech.ihned.cz a blesk.cz informovaly o nové vlně internetových útoků. Jednalo se o vyděračské emaily, ve kterých odesílatel požadoval určitou částku (většinou 250 dolarů) za to, že smaže video, které se mu podařilo natočit vaší vlastní webovou kamerou. Nyní se velmi podobný útok objevil znovu.

hacker-5

Drahému uživateli volny.cz

V září 2018 se vlna vyděračských emailů objevila poprvé. K odeslání byla s velkou pravděpodobností využita síť botnetů, díky čemuž mohl email dorazit do velkého množství emailových schránek. Ve zprávě byl příjemce nejprve osloven frází „Drahý uživateli seznam.cz“. Následovala znepokojující informace o tom, že byl do vašeho počítače nainstalován trojský kůň.

Díky němu prý získal odesílatel přístup do vašeho počítače a ke všem vašim účtům a ještě jako bonusu při prohlížení dat v PC našel videozáznam, který zobrazuje vás, jak masturbujete. Dále odesílatel popisuje, že k instalaci softwaru došlo po kliknutí na tlačítko „play“ na blíže nespecifikovaném pornografickém webu. Na závěr emailu je pak zmíněna částka a bitcoinová peněženka, kam máte peníze poslat. Po zaslání peněz odesílatel údajně veškerá získaná data (včetně kompromitujícího videa) smaže.

Vyděračský email ol

Pozdrav z darknetu

Nová vlna vyděračských emailů, která nedávno začala přicházet do emailových schránek, má trochu jiné znění. Tentokrát se odesílatel na začátku představí pod přezdívkou, kterou používá v rámci darknetu (internetovém podsvětí). Email se také tváří, že je poslán z vaší vlastní emailové adresy, která je dokonce v poli odesílatele i uvedena. Odesílatel dokonce tento fakt často přímo zmiňuje a používá ho jako důkaz, že se skutečně naboural do vašeho emailového účtu.

Poté opět píše, že byl váš počítač infikován trójským koněm, díky čemuž má nyní přístup ke všem vašim datům. Útočník tentokrát automaticky předpokládá, že máte ve vaší historii prohlížení webových stránek a ve vašem počítači sobory, které určitě nechcete zveřejnit. Mluví o nich jako o „špíně, kterou jste udělali na internetu“. Opět zmiňuje, že máte na odeslání peněz 48 hodin a že pokud nedorazí včas, tak všechna vaše data prodá hackerům.

vyděračský email new

Co dělat s vyděračským emailem

Pokud jste takový email dostali, pravděpodobně nejdříve trochu zpanikaříte. I když ale zní zpráva dost přesvědčivě, pravdivá není. Ve skutečnosti se totiž nic takového nestalo. Jedná se opravdu pouze o emailový útok, který je jen dobře promyšlený, a proto jediné, co s takovým emailem můžete udělat, je ignorovat ho a smazat.

Emaily nejsou ani odesílány z vaší vlastní emailové adresy, jak se může na první pohled zdát. Útočník zkrátka pouze při posílání šikovně pozměnil parametry zprávy, aby to vypadalo, že je vaše schránka napadena. Nenechte se proto napálit a pokud vám takový email přijde, vypořádejte se s ním jednou provždy a pošlete ho do koše. A nebojte se. Nic se vám nestane.

A dokonce, pokud budete využívat správné antispamové řešení – jako je třeba Virufree.cz – tak vám podobný email ani nepřijde.


*Zdroj obrázku: * Photo by Visual Content on Foter.com / CC BY

Nezmeškejte žádné novinky! Přihlásit se k odběru...

Společnost

Excello s.r.o

IČ: 27444899

DIČ: CZ27444899

Praha, Česká republika

Užitečné odkazy

Klientský portál Help

Tyto stránky používají cookies za účelem lepšího komfortu jejich prohlížení. Kliknutím na "Potvrdit" souhlasíte s jejich použitím. Přečíst více o cookies.

Odmítnout Potvrdit