Domů O produktu Řešení Zdroje Zákaznická podpora Company Blog
Klientský portál EN Vyzkoušet zdarma

Napadení nemocnice v Benešově předcházel trojnásobný útok kryptovirů

Dnes zkolabovaly systémy v benešovské nemocnici. Důvodem je napadení sítě kryptovirem, kterému předcházela zvýšená aktivita útoků.

December 11, 2019


Ve všech médiích se dnes můžete dočíst, že v benešovské nemocnici zkolabovaly všechny přístroje a pacienti musí za ošetřením do jiných zařízení. Síť totiž během noci ochromil kryptovirus, který znemožnil fungování všech laboratorních přístrojů.

Tomuto útoku předcházelo zvýšení aktivity kryptovirů v e-mailech, u kterých jsme zaznamenali během dnešní noci 300% nárůst. Jde o nejrůznější směs falešných objednávek a faktur v angličtině. Podobnou aktivitu zaznamenáváme prakticky trvale, ovšem ne v tak vysoké míře.

Obvyklé předměty zpráv z této kampaně vypadají takto:

  • PAYMENT CONFIRMATION
  • Urgent Quotation
  • CONTRACT TERMINATION
  • Boleto referente a taxa de R$....
  • NEXT SHIPMENT
  • Purchase Order # .......
  • DHL AWB DOC-INV
  • SOB ADVICE AGAINST ....
  • Letter of Intent ...

Kampaň je velmi účinná a obchází běžné spam filtry. Důvodem je, že útočníci pro rozesílání nepoužívají botnety (sítě napadených počítačů), ale skutečné e-mailové účty uživatelů.

Stačí, aby uživatel používal slabé heslo nebo mu stejné heslo uniklo z jiné služby a útočníci se za něj přihlásí a odešlou z jeho schránky podobné e-mailové zprávy. Na internetu se bohužel dají koupit celé databáze přihlašovacích údajů k funkím e-mailovým účtům.

Takto odeslaný e-mail přichází s platným SPF záznamem, občas dokonce s validním DKIM. Znamená to, že z hlediska spamového filtru se jedná o zprávu se všemi náležitostmi, která se dostane až do schránky oběti.

Z našich dlouhodobých zkušeností bohužel plyne, že stav IT v některých příspěvkových organizací, které spadají pod kritickou infrastrukturu, je z pohledu bezpečnosti velmi žalostný. Vnímáme dlouhodobou finanční podvýživu, nekoncepční řízení a personální nouzi. Výsledkem je infrastruktura nepřipravená odolávat podobným hrozbám.

Filtrování e-mailů v organizacích také bojkotují sami uživatelé nebo vedení. Argumentují tím, že raději uvolní filtrování, aby došlo k doručení všech e-mailů – včetně spamu. Je to stejně chybné, jako snížit úmyslně kvalitu antivirového řešení, aby náhodou neobtěžovalo uživatele.

Nezmeškejte žádné novinky! Přihlásit se k odběru...

Společnost

Excello s.r.o

IČ: 27444899

DIČ: CZ27444899

Praha, Česká republika

Užitečné odkazy

Klientský portál Help

Tyto stránky používají cookies za účelem lepšího komfortu jejich prohlížení. Kliknutím na "Potvrdit" souhlasíte s jejich použitím. Přečíst více o cookies.

Odmítnout Potvrdit