Domů O produktu Řešení Zdroje Zákaznická podpora Company Blog
Klientský portál EN Vyzkoušet zdarma

Home Office aneb co vaše domácí WiFi síť?

Neexistuje žádný speciální lék proti viru. Při Home Office záleží na vás, zda jsou vaše data a data vaší společnosti v bezpečí.

April 06, 2020


Home Office dnes není žádnou výhodou. Pro většinu z nás je to povinné. Zaměstnavatelé vytvořili již dávno vzdálený přístup, který nám umožní připojení téměř odkudkoliv a řadu pravidel v zabezpečení, abychom, mohli cestovat a pracovat z hotelů nebo z domova. Ale existuje druhá skupina uživatelů, která nikdy neměla možnost home office, nikdy nevyužila vzdálený přístup. Pokud nechcete, aby se váš první den po karanténě změnil na noční můru, máme několik tipů, jak bezpečně pracovat. Seznam není kompletní, je dobrým startem do bezpečné práce.

Home Office

Co vaše domácí WiFi síť? Je váš router zabezpečen? Je i počítač vašeho syna dobře zabezpečen? Nebo sdílíte WiFi se svým sousedem? Váš pracovní počítač v domácí síti bude jako kus masa hozený do řeky plné piraní. Pokud je to trochu možné, použijte samostatné datové připojení.

Otevíráte pracovní e-mail z domácího počítače? Přistupujete na něm k podnikovým aplikacím? Váš počítač využíváte pro Netflix? IT profesionálové znají zkratku BYOD, jejíž význam v angličtině zní "Bring your own device", tedy "přineste si své zařízení". Volně se však tato zkratka překládá i jako "bring your own disaster", ve volném překladu to je něco jako „přineste si svou katastrofu“. Udržujte své věci oddělené. Práce je práce a na vašem soukromém počítači nemá co dělat. A naopak, vaše soukromé aktivity by jste neměli řešit na pracovním nástroji.

Karanténa dnes znamená, že si mnoho lidí povídá on-line. Sociální sítě jsou nyní plné lidí, kteří chatují a sdílejí řadu stránek a souborů. Možná si s vámi chatují i jednotlivci, kteří předstírají, že jsou vaši přátelé nebo kolegové. Mohou cíleně vyhledávat vaše citlivé informace. Nebo na Linkedinu záhadní headhunteři nabízejí práci snů, která se jen zlehka týká vašeho zaměření. Ale přijali jste spojení, odhalili své kontakty.

Buďte vždy opatrní. Věci na internetu jsou nyní příliš lákavé na to, aby to byla pravda. Neexistuje žádný speciální lék proti viru. Při Home Office záleží na vás, zda jsou vaše data a data vaší společnosti v bezpečí. Myslete na to. Možná si myslíte, že ten článek na sociální síti má mnoho lajků a proto je bezpečné na něj kliknout a navštívit ho. Můžete se mýlit. Sociální sítě tak, bohužel, fungují docela dlouho: „Pokud to vypadá jako kočka, vrčí jako kočka, mňouká jako kočka, je to chlupaté jako kočka, pak je to možné, že to NENÍ kočka“.

V této době dostáváte firemní e-maily s odkazy na nové portály a různé aplikace, sdílené dokumenty, které jste nikdy předtím neviděli. Ano, mnoho společností se snaží rozšířit možnosti pracovat vzdáleně. Ale pozor: je to skutečně váš manažer, kdo vás žádá, abyste na tomto dokumentu pracovali? Je to opravdu finanční ředitel nebo jiný kolega, kdo požaduje zaslat finanční prostředky co nejdříve? Je to váš IT člověk, který vám poslal odkaz na novou firemní aplikaci, kam se musíte přihlásit? Buďte opatrní. Dokumenty mohou spouštět infekci malwarem, útočníci se mohou vydávat za kohokoli. Kolega z IT je ve skutečnosti „phisher“, který se snaží získat vaše přístupy.

Dostáváte také e-maily od svých přátel: užitečné informace o tom, jak se chránit, senzační objevy nového léku nebo dokonce varování o lécích, které „zcela určitě nefungují“, s odkazy nebo přílohami, které byly zaslány více příjemcům jako řetězové e-maily? Je snadné kliknout na tlačítko "Přeposlat" a se zahrnutým seznamem kontaktů ten email někam znovu odeslat. Nezapomeňte, že tím přesměrujete seznam existujících e-mailových adres na internet. Včetně vašich kontaktů. Ti, kteří se nestarají o bezpečnost, mohou v karanténě zpřístupnit firemní i osobní údaje komukoliv. Uvědomte si, že vaše přihlašovací údaje mohou být odcizeny a zneužity, data odfiltrovány, infikovaný počítač může rozšířit infekci po celé podnikové síti a zašifrovat všechny soubory. Odeslané peníze skončí někde bez možnosti návratu. Váš první den v práci po karanténě se změní v noční můru. Buďte zodpovědný. Noste roušku a myjte si ruce. Udržujte svůj počítač, firemní data a přihlašovací údaje v bezpečí. Uděláte pak svůj první den po karanténě příjemným zážitkem.

Nezmeškejte žádné novinky! Přihlásit se k odběru...

Společnost

Excello s.r.o

IČ: 27444899

DIČ: CZ27444899

Praha, Česká republika

Užitečné odkazy

Klientský portál Help

Tyto stránky používají cookies za účelem lepšího komfortu jejich prohlížení. Kliknutím na "Potvrdit" souhlasíte s jejich použitím. Přečíst více o cookies.

Odmítnout Potvrdit