Domů O produktu Řešení Zdroje Zákaznická podpora Company Blog
Klientský portál EN Vyzkoušet zdarma

Sexuální vyděračské podvodné emaily jsou stále populární

Od 29. dubna do 20. května jsme analyzovali 85 843 998 emailů kategorizovaných jako sexuální vydírání.

May 22, 2020


Jednou jsme od neznámého odesílatele dostali email s textem: “Hi, I am a poor man’s virus but because of the poor technology and lack of money in my country I am not able to do anything with your computer. So, please be kind and delete an important file on your system and then forward me to other users. Thank you.”

Tohle je samozřejmě velmi starý vtip a jsme si jisti, že ho znáte. Dnes by verze, přizpůsobená na současnost vypadala asi takhle: “Hey, I am a poor man’s virus. Let me get straight to the point. Send me some pics or videos of you masturbating and, also, some bitcoins. Thank you.”

Může to vypadat zábavně, ale sexuální vyděračské emaily (též známé jako sextortion scam) jsou dnes skutečným problémem kyberbezpečnosti. Ve Virusfree.cz se věnujeme těmto problémům do hloubky a víme, jak velký je tento problém. Dlouhodobou analýzu již provedl Austrian Institute of Technology a my jsme se dnes podívali na aktuální situaci. Od 29. dubna do 20. května jsme analyzovali 85 843 998 emailů kategorizovaných jako sexuální vydírání.

Z analýzy vyplynuly dvě zajímavé fakta: Zachytili jsme jenom 20 unikátních bitcoinových adres V této chvíli je příjem na úrovni 4.656 BTC.

Máme na to jednoduché vysvětlení. Tento typ podvodu zasahuje zejména soukromé osoby a útočníci žádají relativně nízké sumy. Ale nemylte se. Tyto útoky nejsou sezónní záležitostí, trvají dlouho, mají nekolik vln kampaní, a každá má jinou bitcoinovou adresu. Možnost vyšetřování policií téměř neexistuje.

Kryptoměny se ale využívají ve spojitosti s ransomwarem. Zde je požadovaná suma vyšší. Útok míří také na společnosti, vládní instituce, mimovládní organizace, veřejný sektor, resp. téměř všechny organizace, kde je potenciál zaplatit výkupné za data a předejít tak vyšším škodám. Zde je ale vyšší pravděpodobnost vyšetřování, zejména pokud jsou zasaženými organizacemi například nemocnice, jak se to stalo v nedávné minulosti.

Pokud chcete, můžete sledovat některé bitcoinové adresy, pro možnou kotrolu zveřejňujeme pět nejčastěji detekovaných adres:

1PFBQYePV5uQeWZeVbfBHx3exZBrfyaXq5 14rQfWWng1zUUwrcSZ62XgTNU8CZseFTWh 19bWrB86z9ojTFnytNRT2k4jcGwTcmRysN 18QFxpKxqZTjiKVDQZmezyKgYEGTiiFrKQ 13WVfQkbqdsSUNBDPDWTLqSXeaYX1tZ6UD

Pokud máte zájem získat více dat, kontaktujte nás.

Nezmeškejte žádné novinky! Přihlásit se k odběru...

Společnost

Excello s.r.o

IČ: 27444899

DIČ: CZ27444899

Praha, Česká republika

Užitečné odkazy

Klientský portál Help

Tyto stránky používají cookies za účelem lepšího komfortu jejich prohlížení. Kliknutím na "Potvrdit" souhlasíte s jejich použitím. Přečíst více o cookies.

Odmítnout Potvrdit