Domů O produktu Řešení Zdroje Zákaznická podpora Company Blog
Klientský portál EN Vyzkoušet zdarma

5 jednoduchých kroků jak rozpoznat podvodný email

October 04, 2019


Scam

Představte si, že vám přijde email od někoho, koho dobře znáte, případně email z nějaké známé společnosti. Co uděláte? Budete se přesně řídit instrukcemi, které v něm jsou? I email, který vypadá spolehlivě je potřeba zkontrolovat, protože vám může způsobit velké problémy. Jak ale rozeznáte dobrý email od podvodného.

Nejlepší je obrátit se na odborníky, kteří rozdíl poznají a poradí, jak se zachovat. Někdy ale takový není při ruce a je potřeba si s emailem poradit sám. Přinášíme pět tipů, které pomohou rozhodnout.

Nejprve je potřeba se zamyslet, zda jste skutečně podobný email očekávali. Pokud ne, raději ho zkontrolujte. Dokonce i v případě, že bude vypadat jako urgentní zpráva (bude vyzývat např. k zaplacení téměř prošlé faktury). Některé podvodné emaily doslova vytvářejí tlak na příjemce, a právě takové bývají podvodem nejčastěji.

Dříve, než začnete číst samotný text emailu, ověřte si pár detailů. Na co se tedy dívat?

1. Podívejte se na jméno a emailovou adresu odesílatele

Emailová doména odesílatele (to, co následuje po symbolu @) by měla být shodná s odesílatelem emailu. Pokud se jméno odesílatele neshoduje s emailem (např. paypal@neco.cz), jedná se o podvodný email. Podvodné emaily bývají navíc často odeslány z veřejného emailového účtu (např. Gmailu). Výjimkou mohou být obchodní sdělení.

2. Zkontrolujte doménu odesílatele

Doménové jméno v emailové adrese odesílatele (po @) může vypadat v pořádku, ale ve skutečnosti může být překroucené, jinak napsané. Může zde být např. "gimletrnedia" místo "gimletmedia". I to vás může zmást. Je potřeba si všímat i malých detailů. Tato technika je využívaná ve jménech uživatelů. Např. „tornas.homicekl@“, není tomas.hornicek1@, proto si přečtěte emailovou adresu, ze které jste zprávu dostali, raději písmenko po písmenku.

Odpověď na email může být odeslána příjemci odlišnému od odesílatele. Tuto informaci najdete v detailech emailu pod odesílatelem jako „Reply-to“, nebo „Odpovědět na“. Pokud je to tak, ověřte i tuto adresu. Jinak mohou informace, které v odpovědi odešlete, skončit u podvodníka.

Snímek obrazovky 2019-10-04 v 10.15.17

Zdroj: Scamnet

3. Zaměřte se na obsah a gramatiku

Jakmile jste ověřili odesílatele, podívejte se na obsah emailu. Obsahuje zpráva neobvyklé fráze, nebo gramatické chyby? Pak to také může znamenat, že se jedná o podvodný email. Odesílatel mohl použít online překladač, aby celý text vytvořil. Mnoho útočníků totiž není z česky ani anglicky mluvících zemí a k sepsání emailu tak využívají jiné dostupné nástroje. Podvodný email se často snaž navodit dojem, že je potřeba vykonat něco okamžitě, protože např. došlo k zablokování bankovního účtu. Takové emaily jsou bohužel běžné. Nenechte se vyprovokovat k neuvážené akci. Zastavte se a přemýšlejte.

4. Pozor na odkazy a přílohy

Pokud jsou v emailu odkazy a přílohy, musíte být opatrní. Často můžete být nuceni z různých důvodů kliknout na odkaz – třeba z důvodu aktualizace osobních údajů v nějakém online účtu (třeba bankovnictví) - nebo stáhnout a otevřít přílohu (např. kvůli stažení faktury, kterou je třeba zaplatit). Obojí ale může následně vést buď ke ztrátě osobních údajů, nebo k instalaci škodlivého softwaru do počítače, nebo telefonu. I pouhé kliknutí může infikovat vaše zařízení. Uvědomte si, že je lepší a bezpečnější odmítnout lákavou nabídku a nevyužít „rychlou pomoc“ ve formě přímého odkazu, nebo přiloženého souboru. Ke stránkám se přihlašujte tak, že je otevřete přímo v prohlížeči, nebo aplikaci. Do banky zároveň zavolejte na obecně známé číslo klientské podpory. Pokud je navíc podezřelý email napsán jazykem, který neovládáte, vyhledejte pomoc.

Snímek obrazovky 2019-10-04 v 10.23.06

5. Zlé ikonky, tlačítka a obrázky

Odkazy mohou být skryté pod ikonou, tlačítkem, nebo obrázkem. Webová adresa by vždycky měla být shodná s oficiálním webem odesílatele. Před tím, než kliknete na ikonku, najeďte na ni myší. Kompletní cílový odkaz se vám pak zobrazí v levém dolním rohu emailové aplikace, nebo jako tip vedle kurzoru myši.

Pokud emaily takto zkontrolujete, může podvodnou zprávu včas identifikovat a zamezit škodám. V případě, že si nejste jistí, obraťte se na podvodníka.

Nezmeškejte žádné novinky! Přihlásit se k odběru...

Společnost

Excello s.r.o

IČ: 27444899

DIČ: CZ27444899

Praha, Česká republika

Užitečné odkazy

Klientský portál Help

Tyto stránky používají cookies za účelem lepšího komfortu jejich prohlížení. Kliknutím na "Potvrdit" souhlasíte s jejich použitím. Přečíst více o cookies.

Odmítnout Potvrdit